Saturday 1 June 2013

Sambal Ikan Bilis


En Tomato suka makan nasi dengan sambal ikan bilis, kadang-kadang ulang makan lauk tu setiap hari pun tak pe, kat sini Cherry kongsikan resipi sambal ikan bilis yang biasa Cherry sediakan, makan dgn nasi lemak mmg terangkat habis, huhuhu...
Bahan-bahan (3-4 orang):
  • 2 senduk cili giling/kisar
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 biji bawang merah kecil
  • 3 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 mangkuk ikan bilis (saiz sederhana)
  • sedikit belacan (dibakar)
  • Suku cawan air asam jawa
  • Garam dan gula
Cara penyediaan
  1. Ikan bilis direndam dan dibasuh bersih. Asingkan kpd dua bahagian.
  2. Tumbuk sebahagian ikan bilis, bawang merah kecil, bawang putih dan halia hingga lumat, ketepikan.
  3. Goreng baki ikan bilis hingga separuh garing, angkat dan toskan.
  4. Tumis bahan yang tumbuk dan juga bawang besar hiris sehingga kekuningan kemudian masukkan cili geling bersama dengan belacan, kacau hingga garing. 
  5. Masukkan ikan bilis yg digoreng separuh garing tadi, air asam jawa, gula dan garam dan kacau hingga pekat dan naik minyak. 
Sedia untuk dimakan, selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment