Tuesday 6 August 2013

Sotong goreng kunyit bersama cendawan



Dah hujung2 puasa ni rasa macam malas betul nak masak, tapi nak makan luar lagilah malas sebab sesak, huhu...

Untuk berbuka hari ni Cherry masak sotong kunyit dengan cendawan then kawankan dengan sup sayur. En. Tomato langsung tak sentuh sup sayur, dia makan sotong je... susah betul nak pujuk die makan sayur, itu yang dia mudah sakit agaknye sbb kekurangan vitamin... Cherry pulak allergic seafood, kalau makan seafood mesti naik ruam merah kat badan and tergaru2. Tapi degil gak, masih gak nak beli seafood kalau pi pasaraya, huhuhu... Di sini Cherry kongsikan resipi sotong goreng kunyit bersama cendawan


Bahan-bahan:
  • 200 gram sotong (dipotong sederhana besar)
  • 100 gram cendawan (apa2 jenis pun boleh)
  • 6-7 biji cili padi (dihiris/ditumbuk)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 biji bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai
  • 1/2 tangkai daun kunyit (dihiris)
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam & bahan perasa
  • Minyak
Cara penyediaan:
  1. Bawang, halia dan cili padi ditumis dengan minyak hingga kekuningan. 
  2. Masukkan serai dan kunyit serbuk dan kacau sebati dengan api kecil.
  3. Masukkan sotong, cendawan dan daun kunyit dan kacau rata.
  4. Masukkan garam dan bahan perasa dan kacau rata hingga sotong dan cendawan masak. Padam api dan bolehlah dihidangkan.




No comments:

Post a Comment