Saturday 3 August 2013

Udang Harimau Masak Kari


Salam

Dah masuk minggu akhir kita berpuasa, laju betul masa berlalu. Cherry jarang dapat berbuka dengan en Tomato puasa kali ni sebab kene outstation. En. Tomato pun sama, time bulan puasa ni banyak pulak projek yang jauh2 nak disettlekan.

Selalunya bila Cherry kene pi outstation, Cherry akan masakkan lauk lebih untuk en. Tomato supaya boleh makan untuk beberapa kali, termasuk sahur. Bukan apa, en. Tomato tak berapa gemar makan di luar, nak pi bazar ramadan pun payah, tu yang Cherry akan siapkan awal2 lauk untuk dia.

Esok kebetulan Cherry kene pi Kota Bharu, jadi untuk berbuka tadi Cherry masakkan lauk udang kari untuk en. Tomato berbuka & bersahur time Cherry tak ada. Sedap betul rasa karinya bila dah dicampur dengan udang, terasa manis udang tu menyerap dalam kuah kari. Dan yang paling penting, Cherry tak gunakan santan dalam kari ni untuk pastikan kuah kari tahan lama & untuk kesihatan. Cherry gantikan santan dengan tomato kisar. Since dah guna tomato kisar, asam jawa pun Cherry tak perlu letak lagi. Di sini Cherry kongsikan resipinya...
 
Bahan-bahan (2-3 orang):
  • 700-800 gm udang galah (dibersihkan & ditoskan)
  • 1 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 3 biji tomato (dikisar bersama sedikit air) 
  • 2 tangkai daun kari  
  • 1 batang kulit kayu manis    
  • 1 bunga lawang
  • 2 cawan air
  • 1-2 senduk cili kisar
  • 1 batang serai (dititik)
  • 2 biji terung bulat (optional) 
  • 6-8 sudu rempah kari ikan (dibancuh dengan sedikit air terlebih dahulu)  
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak

Cara penyediaan: 
  1. Tumis bawang, daun kari, serai, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik bau.
  3. Setelah cili garing, masukkan rempah kari dan tumis dengan api perlahan sehingga pecah minyak. Masukkan air sedikit jika terlampau kering.
  4. Setelah pecah minyak, masukkan tomato yang telah dikisar dan masak hingga mendidih. 
  5. Masukkan udang galah dan acau rata dan biar hingga mendidih.
  6. Masukkan garam dan gula. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment