Saturday 13 October 2012

Hati Lembu Masak Kicap


Bahan-bahan : (hidangan 2-3 orang)
  • 400 gram hati lembu (dipotong kecil)
  • Kunyit serbuk
  • 3 biji kentang (dipotong kecil)
  • 3 ulas bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 10 tangkai cili padi (ditumbuk)
  • 5 sudu kicap manis
  • 2 sudu kicap pekat
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1/2 cawan air
  • Garam dan gula

Cara penyediaan :
  1.  Goreng kentang separuh masak, angkat.
  2. Gaulkan hati dengan garam dan kunyit dan goreng garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Kisar bawang dan halia dan tumiskan bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga di dalam kuali hingga kekuningan.
  4. Masukkan cili padi yang ditumbuk dan goreng hingga cili garing.
  5. Masukkan kicap, kentang dan 1/2 cawan air bersama hati yang telah digoreng.
  6. Masak hingga kentang lembut.
  7. Masukkan garam dan gula. Kacau rata dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment