Friday, 27 July 2012

Mee Goreng Tulang

Dah masuk hari ke-7 kita berpuasa, dan dah 7 menu untuk berbuka jugalah telah saya cuba untuk suami tercinta, alhamdulillah, so far suami tak ada complaint. Ni yang menambahkan semangat untuk rajin masuk dapur ni, hoho....

Hari ni menu berbuka saya dan suami simple je, Mee Goreng Tulang. Saya nak berkongsi resipi yang tak seberapa ni dengan kawan-kawan, diharap kawan-kawan sudi mencubanya.

Bahan-bahan:

1 peket mee kuning
3/4 sudu besar cili giling
*1 biji bawang besar (dikisar)
*3 ulas bawang putih (dikisar)
4 ulas bawang kecil (dihiris)
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap pekat
200 gram tulang ayam (boleh juga menggunakan tulang lembu jika suka, tapi tulang lembu mesti direbus dahulu)
200 gram isi ayam (dipotong kecil)
2 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis)
1 mangkuk kecil taugeh
2 tangkai daun bawang
3 sudu besar minyak masak
Garam
Bawang goreng, cili merah dan limau kasturi untuk hiasan

Cara penyediaan:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang kecil yang dihiris. Setelah kekuningan, masukkan bahan kisar dan masak hingga naik bau.
  2. Setelah naik bau, masukkan tulang ayam/lembu. Tumis tulang bersama bawang kecil dan bahan kisar selama lebih kurang 15 minit kemudian masukkan cili giling.
  3. Tumis cili giling sehingga naik minyak kemudian masukkan isi ayam dan masak sehingga isi ayam tersebut selama lebih kurang 5 minit kemudian masukkan kicap manis, kicap pekat dan sos cili dan gaul hingga rata.
  4. Setelah rata, bolehlah dimasukkan mee kuning, taugeh bersama 1/2 cawan air dan garam (secukup rasa). Gaul sehingga pekat.
  5. Hidangkan dan taburkan dengan tauhu hiris, cili merah hiris, daun bawang dan bawang goreng.

Selamat Mencuba!!


No comments:

Post a Comment