Ikan Siakap Tiga Rasa (2-3 orang)
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap (saiz sederhana besar)
- Sedikit tepung jagung
- Garam
Bahan-Bahan Sos:-
- 4 - 5 biji cili padi (dihiris)
- 2 tangkai cili besar (dihiris)
- Nenas di dalam tin (optional)
- 3-4 sudu besar cili kisar*
- 5 ulas bawang merah kecil*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 cm halia*
- 3 helai daun limau purut (dihiris)
- 1 sudu besar tomato
- 2 sudu besar sos plum
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar jus limau nipis*
- 1 batang serai (diketuk)
Cara memasak:
- Ikan dibersihkan dan ditos. Lumurkan rata garam dan diikuti dengan tepung jagung di seluruh bahagian luar dan dalam ikan.
- Panaskan minyak dalam kuali. Setelah kuali panas, masukkan ikan dan goreng hingga garing (pastikan ikan tenggelam di dalam minyak). Angkat dan toskan.
- Bagi bahan sos, hiris & cincang dadu bahan-bahan sos bertanda *.
- Tumiskan bahan cincang tersebut di dalam kuali bersama serai, cili padi dan cili merah hiris dan juga daun limau purut sehingga kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, sos plum, sos ikan & nenas. Masukkan sedikit air dan kacau hingga mendidih.
- Masukkan gula & garam dan gaul rata. Tutup api & tuangkan sos ke atas ikan siakap yg digoreng tadi. Selamat mencuba!!!
Tq fo d recipe kak cherry
ReplyDelete