Saturday 13 July 2013

Ikan Siakap Tiga Rasa



Ikan Siakap Tiga Rasa (2-3 orang)

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap (saiz sederhana besar) 
  • Sedikit tepung jagung 
  • Garam

Bahan-Bahan Sos:- 
  • 4 - 5 biji cili padi (dihiris)
  • 2 tangkai cili besar (dihiris)
  • Nenas di dalam tin (optional)
  • 3-4 sudu besar cili kisar*
  • 5 ulas bawang merah kecil*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • 3 helai daun limau purut (dihiris)
  • 1 sudu besar tomato 
  • 2 sudu besar sos plum 
  • 2 sudu besar sos cili 
  • 2 sudu  besar sos ikan 
  • 1 sudu besar jus limau nipis*
  • 1 batang serai (diketuk)

Cara memasak:
  1. Ikan dibersihkan dan ditos. Lumurkan rata garam dan diikuti dengan tepung jagung di seluruh bahagian luar dan dalam ikan. 
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Setelah kuali panas, masukkan ikan dan goreng hingga garing (pastikan ikan tenggelam di dalam minyak). Angkat dan toskan. 
  3. Bagi bahan sos, hiris & cincang dadu bahan-bahan sos bertanda *. 
  4. Tumiskan bahan cincang tersebut di dalam kuali bersama serai, cili padi dan cili merah hiris dan juga daun limau purut sehingga kekuningan.
  5. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, sos plum, sos ikan & nenas. Masukkan sedikit air dan kacau hingga mendidih.
  6. Masukkan gula & garam dan gaul rata. Tutup api & tuangkan sos ke atas ikan siakap yg digoreng tadi. Selamat mencuba!!!

1 comment: