Tuesday, 14 August 2012

Sambal Udang Petai

Sambal Udang Petai
Salam

Minggu lepas untuk berbuka saya sediakan menu sambal udang dengan petai untuk suami, makan dengan nasi panas memang berselera betul.... Baru minggu ni saya sempat masukkan resipi untuk sambal udang petai ni untuk tatapan rakan-rakan di luar sana, sudilah mencubanya ya..

Bahan-bahan (untuk 3-4 orang)

  • 700 gram udang saiz besar 
  • 3 senduk cili kisar
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 batang serai
  • 2/3 papan petai
  • 1 mangkuk air asam jawa
  • Garam dan gula
  • Minyak masak untuk menumis

Cara-cara penyediaan
  1. Keluarkan biji petai dari kulitnya dan dibelah dua. Rendam seketika sebelum ditoskan.
  2. Bersihkan udang,buang kepala, ekor dan kulitnya
  3. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Tumiskan dengan minyak di dalam kuali sehingga naik bau. Masukkan serai yang dititik dan tumis seketika.
  4. Masukkan cili giling dan masak hingga naik bau. Masak dengan api sederhana dan cili perlu selalu dikacau bagi mengelakkan hangus.
  5. Setelah naik minyak, masukkan air asam jawa dan bawang besar yang dihiris. Masak sehingga air asam jawa sehingga memekat, barulah masukkan udang dan petai.
  6. Masak udang dan petai selama beberapa minit dan masukkan bahan perasa mengikut kesesuaian. 
  7. Setelah udang masak, tutup api dan bolehlah dihidangkan.

3 comments:

  1. sambal petai mmg sodapp, taruk ikan bilis pun dah power, taruk udang mmg extra special la :) selamat mencuba ye ruys

    ReplyDelete