Kuah Kacang |
Nasi Impit dan kuah kacang merupakan menu feveret saya dan suami time raya. Tu yang bila pergi pasaraya nak beli kacang tanah sebelum raya aritu tiba-tiba kacang tanah abes, susah ati gak la pikir mane nak mencarik kacang tanah waktu-waktu suntuk camtu. Maklumla, beli barang pun lagi 1 hari nak raya, memang patutla semua barang-barang tok raya dah abes. Since nak jugak makan kuah kacang, saya ajak suami pegi semua pasaraya yang berdekatan demi mencari kacang tanah, last-last jumpe gak kacang tanah kat giant seri kembangan, tupun dah tinggal saki baki,tapi takpe, jadilah tu... Pengajaran yang saya dapat adalah, pasni kene beli awal barang-barang tok masak time raya, kalau tidak, terpaksala berpusing sana sini mencari barang yang diperlukan, itupun kalau masih ada stok.... haish, macam-macam hal, hehe. Apepun di sini saya kongsikan resipi kuah kacang untuk dicuba oleh rakan-rakan semua. Diharap sudi mencubanya ye....
Bahan-bahan (5-6 orang) :
250 gram kacang tanah (direndam dan dicuci bersih)
4 sudu cili giling
1 cawan santan pekat
Setengah sudu udang kering* (saya suka rasa udang kering yang tak berapa kuat dalam kuah kacang sebab tu letak sedikit sahaja. Boleh letak 1 sudu jika mahu)
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai (dititik)
Setengah cawan air asam jawa
Garam dan gula
Minyak masak
Cara-cara :
- Goreng kacang di dalam kuali sehingga garing. Angkat dan toskan. Kisar kasar (pastikan jangan dikisar terlalu halus).
- Kisar bawang, halia dan udang kering. Tumiskan bersama serai hingga kekuningan kemudian masukkan cili giling. Masak hingga garing dan naik minyak.
- Masukkan kacang tanah yang telah dikisar dan gaul rata. Masukkan santan, air asam dan bahan perasa dan kacau rata hingga mendidih dengan api kecil.
* Tips : Pastikan kuah kacang mendidih dan naik minyak sebelum api ditutup
No comments:
Post a Comment