Thursday, 27 September 2012

Masak Lemak Cili Api Daging Salai



Dah lama betul cherry tak makan masak lemak cili api daging salai. Adik ipar cherry orang nogori, jadi kalau bertandang ke kampung die, mesti orang kampung akan sediakan masak lemak cili api daging ataupun itik salai. Memang sedap betul rasa die, tu yang malam ni datang 'seru' nak masakkan masak cili api daging untuk en. tomato (itik susah nak dapat)... Di sini cherry kongsikan resepinya...
  

Bahan-bahan : (hidangan untuk 2-3 orang)
  • 250 gram daging 
  • 3 biji kentang
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 15 tangkai cili api hijau
  • 2 inci halia
  • 3 biji bawang kecil
  • 4 biji bawang putih
  • 2 sudu kunyit serbuk
  • 1 sudu jintan manis
  • Daun kunyit
  • Garam
  • Minyak

Cara penyediaan :
  1. Hiris daging dan perap dengan kunyit dan jintan. Salai di atas api hingga separuh garing. Angkat.
  2. Kisar bawang, kunyit, halia dan cili api dan tumiskan hingga kekuningan.
  3. Masukkan daging salai dan kentang dan kacau rata hingga daging dan kentang masak.
  4. Masukkan santan, daun kunyit dan garam dan masak dengan api sederhana hingga kuah menggelegak. (Boleh ditambah air pada kuah jika terlalu pekat).
  5. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

2 comments:

  1. pergh, meleleh air liur!!lama btol aku x mkn msk lemak daging salai, kat kolumpo ni bkn sng nak carik, msk lemak cair adola, hu3

    ReplyDelete
  2. Tqvm, i follow resipi u. Itik salai en suami beli dari Pilah.

    ReplyDelete