tomyam campur |
Tomyam adalah antara menu yang biasa disediakan kat rumah sebab ianya mudah dan cepat dimasak. Menu ni memang sesuai disediakan oleh rakan-rakan yang tak sempat nak masak, especially time hari keje. Campak je bahan-bahan dalam periuk, taruk garam sikit and dah siap. Tapi kali ni saya nak kongsi resepi tom yam yang tak berapa cepat nak dimasak tapi sedap especially bila makan panas-panas dengan nasi putih dan telur bungkus (resipi akan disertakan kemudian).
Bahan-bahan : (untuk 2-3 orang)
100 gram isi yam (dipotong kecil)
100 gram daging (dihiris nipis) - direbus sehingga lembut selama lebih kurang 40 minit dan airnya dijadikan stok
10 ekor udang
3 ekor sotong
1 biji carrot - dipotong separa bulat
1 biji tomato - dibelah empat
4 biji bawang kecil*
3 biji bawang putih*
2 inci halia*
1 inci kunyit*
3 sudu cili kisar
2 sudu paste tom yam
2 batang serai
5 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
1 cawan air rebusan daging
Garam
Minyak masak
Cara-cara :
- Kisar bawang, halia dan kuyit kemudian tumiskan dengan minyak selama beberapa saat. Masukkan serai dan daun limau purut dan tumis hingga kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak. Masukkan paste tom yam, kacau rata dan masak hingga garing.
- Masukkan ayam, daging, udang, sotong, carrot, air rebusan daging, asam gelugor dan garam dan masak dengan api sederhana hingga kesemua bahan-bahan masak.
- Masukkan tomato dan kacau selama beberapa saat. Sedia untuk dihidang.
Tomyam & telor bungkus, dh mcm mkn kat kedai tom lak aku rase, hu3. Lpas ni aku dah x yah g kedai lg dh,teringin mkn tom yam & telor bungkus aku amek resipi dr cni je, tq
ReplyDelete