Tuesday, 4 September 2012

Tomyam Campur

tomyam campur

Tomyam adalah antara menu yang biasa disediakan kat rumah sebab ianya mudah dan cepat dimasak. Menu ni memang sesuai disediakan oleh rakan-rakan yang tak sempat nak masak, especially time hari keje. Campak je bahan-bahan dalam periuk, taruk garam sikit and dah siap. Tapi kali ni saya nak kongsi resepi tom yam yang tak berapa cepat nak dimasak tapi sedap especially bila makan panas-panas dengan nasi putih dan telur bungkus (resipi akan disertakan kemudian).

Bahan-bahan : (untuk 2-3 orang)

100 gram isi yam (dipotong kecil)
100 gram daging (dihiris nipis) - direbus sehingga lembut selama lebih kurang 40 minit dan airnya dijadikan stok
10 ekor udang
3 ekor sotong
1 biji carrot - dipotong separa bulat
1 biji tomato - dibelah empat
4 biji bawang kecil*
3 biji bawang putih*
2 inci halia*
1 inci kunyit*
3 sudu cili kisar
2 sudu paste tom yam
2 batang serai
5 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
1 cawan air rebusan daging
Garam
Minyak masak

Cara-cara :
  1. Kisar bawang, halia dan kuyit kemudian tumiskan dengan minyak selama beberapa saat. Masukkan serai dan daun limau purut dan tumis hingga kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak. Masukkan paste tom yam, kacau rata dan masak hingga garing.
  3. Masukkan ayam, daging, udang, sotong, carrot, air rebusan daging, asam gelugor dan garam dan masak dengan api sederhana hingga kesemua bahan-bahan masak. 
  4. Masukkan tomato dan kacau selama beberapa saat. Sedia untuk dihidang.

1 comment:

  1. Tomyam & telor bungkus, dh mcm mkn kat kedai tom lak aku rase, hu3. Lpas ni aku dah x yah g kedai lg dh,teringin mkn tom yam & telor bungkus aku amek resipi dr cni je, tq

    ReplyDelete