Thursday 20 September 2012

Sambal sardin

sambal sardin

Sekarang ni yang saya perasan, macam-macam jenama sardin ada kat pasaran. Adabi pun ada keluarkan sardin dorang sendiri. Boleh tahan gak sardin jenama adabi, pedas dan isi dalam dia banyak, cuma yang tak besnya, ada banyak biji cili dalam kuah sardin dia. Suami memang pantang food yang ada biji cili, kat umah ni saya akan buang semua biji cili kering and cili api sebelum masak.

Cerita pasal sardin, beberapa hari lepas saya masak sambal sardin sebab dah lama tak makan. dulu-dulu sebelum kahwin mak selalu buat kuih pau goreng inti sardin untuk sarapan. Sedap betul bila dimakan panas-panas. Di sini saya sertakan resipi sambal sardin yang sangat mudah untuk disediakan. Tu yang kadang-kadang bejam-bejam baru siap masak, bukan buat ape pun, dok mengeluarkan biji cili satu-satu dari tangkainya...

Bahan-bahan : (untuk hidangan 2-3 orang)
  • 1 tin sardin
  • 4/5 sudu besar cili kisar
  • 3 biji bawang kecil
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar - dihiris tebal
  • Sedikit air asam jawa

Cara penyediaan :
  • Kisar bawang kecil, bawang putih dan halia dan kemudian tumiskan dengan minyak hingga kekuningan.
  • Masukkan cili kisar dan masak hingga garing. Masukkan air asam jawa, sardin, bawang besar yang dihiris dan bahan perasa. Kacau hingga kuah menjadi pekat. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Tips : Boleh juga dimasukkan kentang ataupun cili besar yang dihiris

No comments:

Post a Comment