Mee rebus |
Dah 3 hari bercuti, pagi tadi rasa malas betul nak gi keje, tapi mengenangkan ada keje nak disettlekan kat kl, so dengan payahnya memaksa diri bangun, hehe... Sebelum subuh saya dah bangun and besiap, bukan apa, jalan kat kl ni kol 6.45 dah start jem, so nak mengelak jem teruk terpaksala saya gerak awal dari umah. Entah macammanela agaknya kawan-kawan yang setiap ari kene redah jem kat kl, saya yang skali skala ni pun tak tahan. Nasib baik ada MEX highway, dapatla mengelak jem kat sg. besi, tapi pastu kene redah jem kat federal higway plak, ho3, dugaan2....
Saya minat betul dengan mee rebus, makan tiap-tiap hari pun tak pe, tapi takut suami bosan pulak, hehe... Biasa kalau nak makan rebus yang sedap kat putrajaya ni, saya akan beli kat food court presint 9 (berdekatan dengan klinik kesihatan putrajaya), ada macam-macam pilihan kat kedai tu termasukla mee rebus tulang. Tapi arini saya decide nak sediakan mee rebus sendiri since kebetulan ada beli ubi time shopping barang dapur hari tu.
Mee rebus saya ni lebih kurang je resipinya dengan mee rebus yang lain cuma saya menggunakan sos cili dan bawang besar yang banyak. Dan pada masa yang sama saya tak gunakan santan untuk kurangkan lemak dalam makanan :) Di sini saya kongsikan resipi istimewa mee rebus tomatocherry dengan rakan-rakan semua, selamat mencuba....
Kuah mee rebus |
Bahan Mee : (untuk hidangan 2-3 orang)
- 1 paket mee kuning (dicelur)
- 1 mangkuk kecil taugeh (dibuang ekor, dicelur) - saya tak letak sbb suami tak makan taugeh
- 2 tangkai daup sup - dihiris
- 2 keping tauhu - digoreng dan dihiris halus
- 2 biji telur - direbus dan dibelah dua
- 2 tangkai cili besar - dihiris
- 2 biji limau kasturi dibelah dua
- Bawang goreng
Bahan Kuah : (untuk hidangan 2-3 orang)
- 3 sudu besar udang kering (direndam sebentar dengan air dan ditoskan)
200 gm daging/tetel (direbus hingga empuk) - 4 ulas bawang kecil
- 5 ulas bawang putih*
- 2 cm halia*
- 2 biji bawang besar - dikisar berasingan
- 2 batang serai (dititik)
- 3 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar rempah kari
- 3 sudu besar sos cili - optional
- 1/2 kg keledek oren (direbus dan lecek halus)
- 3 sudu besar kacang tanah goreng (ditumbuk kasar) - optional
- 1 1/2 liter air
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak
Cara Penyediaan :
- Rebus daging hingga empuk dan simpan airnya untuk dijadikan kuah.
- Kisar halia, bawang putih dan bawang kecil. Tumis bahan kisar ini bersama serai sehingga kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan kacau rata hingga naik minyak. Masukkan rempah kari dan goreng hingga garing. Masukkan sedikit air tumisan daging jika terlalu kering.
- Masukkan daging, keledek yang telah dilecek, bawang besar yang dikisar berasingan, sos cili, kacang tanah serta sedikit air rebusan daging. Kacau hingga mendidih dan masukkan bahan perasa mengikut selera.
- Susun mee dan bahan-bahan hiasan di dalam pinggan sebelum dicurah kuah di atasnya
Tips: Untuk tekstur kuah mee rebus yang sekata, saya akan kisar keledek yang telah direbus di dalam blender bersama sedikit air sehingga betul-betul hancur sebelum dicampurkan ke dalam periuk.
Rajin betul nora ni, balik keje pn sempat masak mee rebus utk family. Mmg byk beza resipi mee rebus nora dgn resipi mee rebus yg akak biasa buat. Biasanya akak akan taruk lengkuas, taucu, udang geragau dan udang segar (kisar)dlm mee rebus, dan akak tak taruk sos cili. Kang akak cuba resipi nora ni ye, cara masakan tak jauh beza, cuma bahan-bahan lebih simple.......
ReplyDeletebBlik keje mmg hampir tiap ari saya masak kak, kang en. tomato balik die nak makan. Semenjak dua menjak ni, suka pulak die mkn kat umah... Letak udang mmg sedap kak, lbh manis... tq ye sbb sudi cuba resipi cherry
ReplyDeleteyg ni pun nmpk sedap kak, lily biase beli je mee rebus sbb tgk mcm susah je nk buat, tp bila tgk resipi kak cherry x dela susah sgt, lbh kpd malas je, ho3
ReplyDeleteanor must try recipe fr cherry, tq
ReplyDeletelily : mmg x brape susah, lily cubala ye, wat time weekend lbh sng, byk ckit masa nak adjust2 ape yg patut... :)
ReplyDeleteaisyah : tq, my recipe is a little bit simpler compared to others, but wat can i say, i always like simple recipe (sbb pemalas, hehe)... anyway, u can try any of my recipe while improvise them at d same time. Dont forget to share ur feedback here k :)